header image

SKI sheet

< Terug naar overzicht

Gebruik een ‘SKI’ Sheet voor een gemakkelijke horizontale evacuatie.

Gebruik een ‘SKI’ Sheet voor een gemakkelijke horizontale evacuatie; in geval van brand of andere noodgevallen kunt u niet-ambulante patiënten snel en gemakkelijk via trappen en brandtrappen in veiligheid brengen. Zonder een ‘SKI’ Sheet is het moeilijk om patiënten omlaag te brengen via trappen en brandroutes, waardoor opstoppingen kunnen ontstaan en zelfs chaos en paniek kunnen uitbreken.

Bevestigen van het de ‘Ski Sheet’
Leg het SKI SHEET op de bodem van het bed en plaats het matras er bovenop. Bevestig het laken aan het matras met behulp van de elastische hoeklussen. Trek ze stevig aan en stop de eindjes weg.

De riemen opbergen
Bevestig de riemen aan elkaar en plaats deze in de gemakkelijk toegankelijke vakken aan de zijkanten van het laken.

Klaar voor onmiddellijk gebruik
1. Plaats de kussens op de borst en benen van de patiënt voordat de riemen worden bevestigd.
Dit is belangrijk:
a) voor maximale patiëntveiligheid.
b) om strak aan te kunnen snoeren zonder
overmatige druk op de borstkas van de patiënt.
2. Trek de riemen uit de opbergvakken (gemakkelijk gesitueerd naast de elastieken die het laken op zijn plaats houden).

3. Bevestig de gespen over de patiënt; er hoeven geen haken te worden vastgemaakt

4. Trek de banden zo strak mogelijk aan zodat het matras een U-vorm krijgt:
a) zo komt de patiënt in een soort cocon te liggen
b) wordt voorkomen dat de patiënt wegglijdt
c) is er minder ruimte voor wrijving
d) wordt het slepen gemakkelijker

5. Sleep het matras van het bed met behulp van de kruisbanden of handvatten aan de uiteinden. Tillen is niet nodig, laat het matras rustig glijden (voeten eerst) van het bed. Wanneer er zijhandvatten aanwezig zijn, kunt u hiermee extra hulp inzetten bij het verplaatsen van zware patiënten of mensen die een zorgvuldigere verplaatsing vereisen. De handvatten zijn niet bedoeld om de patiënt op te tillen.

6. Als de patiënt op de vloer ligt, sleept u hem of haar in veiligheid; hiervoor hoeft u niet speciaal te zijn getraind. Er is een grote lus aan beide uiteinden van het Ski-Sheet waarmee u kunt trekken en de sterke nylonstructuur van de Ski-Sheet is zo bestand tegen wrijving dat de patiënt snel en gemakkelijk in veiligheid kan worden gebracht.
7. Zelfs via trappen omlaag kan het matras vrijwel gewoon glijden, dus is er weinig trekkracht voor nodig. Trek met de ene hand en houd met de andere hand de trapleuning vast. De patiënt wordt beschermd tegen kneuzingen en blauwe plekken en zodra hij of zij in veiligheid is, kan de patiënt in het matras en de dekens gewikkeld blijven totdat er hulp komt.
Productbehandeling

Wassen
Als wassen noodzakelijk is, moeten de gespen van de riemen worden vastgemaakt en kan er worden gewassen op een temperatuur van maximaal 80°C. Om de gespen te beschermen, moeten de lakens in een waszak worden gewassen. Grondig spoelen om ervoor te zorgen dat er geen wasmiddel achter blijft. Aan de laatste spoeling kan een ontsmettingsmiddel worden toegevoegd indien noodzakelijk.

Drogen
Aanbevolen wordt om te drogen met een lage temperatuur, zodat het nylonmateriaal niet broos wordt of krimpt.

Strijken
Mits de bovengenoemde instructies zijn opgevolgd, is strijken niet nodig.

Instructiefilm Youtube